– Sjöman, Cowboy, Musiker, Artist, Konstnär, Journalist, Författare, Eventmakare, Stylist.. listan kan göras lång när det gäller 1900-talets störste svenske komponist av populärmusik i olika genrer: Tango, valser, polka, marscher, visor m.m. med 32 sånger i topp på försäljningslistorna, plus ett överflöd av vackra visor som aldrig nådde dit.
Med sin konstnärsblick och ett lyhört musiköra sjöng han sig in i det svenska folkets hjärta och skapade sinnebilden av den svenska sommaren. Hans livsuppgift blev att besjunga det vackra och sköna i livet, i musikantisk dikt som prosa..
”Verkligheten vill bli poesi” var ett av hans motton. Hans poesi och prosa är ett kulturarv att ständigt återvända till.

- En Timme Taube.
Innehåller ett urval av några av hans mest populära sånger, plus några mindre kända visor, från debuten 1919 fram till de sista vissamlingarna, och berättelserna om diktaren och visornas tillkomst.

- Halvannan timme Taube.
Här finns det plats att gå djupare i materialet vad det gäller visornas ramberättelser och tillkomst och ägna mer tid åt de oftast inte så sjungna vispärlorna.

Visorna ur vissamlingen Himlajord från 1938 (10 st. visor), som är en helgjuten samling späckad med det bästa som Taube gjort i visväg med några ettor på försäljningslistorna, och övriga visor väl värda att sjunga än i dag för en nutida publik.

I Paris 1920 möter Evert Taube en kvinna på Café la Paix, som han blir blixtförälskad i. Det är berättelsen om den livslånga kärleken och kampen för den som naturligtvis resulterar i en mängd visor. Programmet innehåller sångerna: Portugis, Den stora Björnabalen, Bröllopsresan, Älskliga blommor små, Idyll, Balladen i San Remo, Visorna till Rosmari, Min Älskling, Så skimrande var aldrig havet, Rönnerdahl målar, Eko (tid: cirka en timme).

En Timme Taube – för biblioteken
En lång rad av författare och poeter har inspirerat och gjort avtryck i Evert Taubes visdiktning och författarskap. Bellman, Engström, Karlfeldt, Horatio, Cavalcanti, Ronsard, Guilhem de Poitiers och Shakespeare, för att nämna några. Programmet innehåller visor där influenserna är påtagliga eller är rena omdiktningar av de gamla poeterna samt ett par nedslag i hans prosa med uppläsning och tips om hans böcker. Det är ju också ett ypperligt tillfälle för biblioteket att plocka fram alster från författaren till utlåning - visböcker som prosa.